[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

5/100 Tekening van Olaf Zefanja de Baar
5/100 Tekening van Olaf Zefanja de Baar

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_dropcap color=”#dd9933″ boxed=”no” boxed_radius=”8px” class=”” id=””]G[/fusion_dropcap]

ijs de buurman van Harm, is een man van halverwege veertig, maar lijkt ouder. Hij is een onopvallend typ. Zo een die je je niet herinnert als bij thuiskomst wordt gevraagd wie je tegenkwam onderweg. Zelfs al zou hij zwijgend een uur naast je in de trein hebben gezeten.

Er zijn verschillende dingen in zijn leven waar Gijs blij van wordt, maar niet eentje in het bijzonder. Hij houdt niet zo van uitspattingen, daar wordt hij onrustig van. Hij heeft zijn vaste bezigheden, want hij houdt van ritme en regelmaat in zijn leven. Zo gaat hij iedere donderdagavond naar zijn klaverjasclub en op zondagmiddag biljarten.

Op z’n werk kennen collega’s hem als een rustige man die zo heel af en toe een grapje maakt en altijd aardig is tegen iedereen. “Die stille” noemen ze hem.
Dinsdag heeft hij een beoordelingsgesprek en daar ziet hij tegenop. Het hele weekend heeft hij zich daar druk over gemaakt. Ze hebben met hem te doen de laatste paar weken, want Gijs is helemaal van de leg sinds de uitnodiging voor het gesprek op zijn deurmat viel. Zo kennen ze hem niet.
Hij houdt er niet van dat anderen een oordeel over hem vellen, zo voelt hij dat. Hij vindt het maar niks dat anderen je cijfertjes geven en dat dat mensen zijn waar je nog geen 3 zinnen mee heb gesproken het afgelopen half jaar.

Die dag voelde hij zich al iets beter, hij is gelukkig wat minder zenuwachtig voor zijn gesprek. In zijn hoofd heeft hij alle mogelijke punten die besproken worden al tientallen keren voorbij zien komen. Twee lijsten zijn het: de ene van de personeelsman met wie hij het gesprek heeft en de andere lijst is zijn eigen lijst met cijfers. Ze ontlopen elkaar nogal. “Ben bang dat ik er geen dubbeltje bij kan kletsen, want ze zeggen dat ik al aan m’n top zit”, terwijl hij op z’n eigen lijst ‘Poet’ een 0,1 heeft gegeven. En het onderwerp ‘Samenwerken’ wordt altijd alleen maar even terloops genoemd, terwijl het plezier maken met zijn collega’s op zijn eigen lijst de hoogste score heeft. “Een 12,4” had hij gegrapt toen hij zijn collega’s vertelde over zijn eigen lijst.

En nu is het zover. Over 3 minuten wordt hij verwacht in kamer 11. In de wc staat hij nog even voor de spiegel, laat een diepe zucht horen, haalt z’n hand door zijn haar, plukt even aan de hare op z’n kin en trekt de stropdas recht. Hij is er klaar voor. “Ze zeggen maar wat ze willen, zoek het lekker uit. Ik weet beter. Ik heb m’n eigen lijstje”. Hij lacht even naar z’n spiegelbeeld om deze voor hem stoere opmerking. Hij trekt zijn gezicht weer in de plooi en met enigszins knikkende knieën loopt hij de gang door naar zijn afspraak…

Dit is een verhaal bij een serie van 100 tekeningen van Olaf Zefanja de Baar.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Kijk, een vliegtuig

[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3"...

Sluiten